Pomysł na.. a'la francuskie calzone, czyli efektowne danie na szybko.

Czeeeeeść Witajcie! 


Dzisiaj post kulinarny, jako że lubię gotować i piec. Będzie to szybkie danie nie tylko na obiad, ale również idealne na kolację dla dwojga, lub na imprezową przekąskę. Ja na to mówię ,,Francuskie Calzone", ale pewnie nazywa się inaczej. Calzone dlatego, że też jest ukryte nadzienie, a francuskie, bo na cieście francuskim. W internecie jest mnóstwo zdjęć tego dania, które jest wykonane na tysiąc sposobów, bo nadzienie można wymyślić samemu, żeby nie było nudno. Jest to też taka alternatywa dla pizzy, gdy nie chce nam się robić ciasta, lub nie mamy na to czasu. Zapraszam do pichcenia!




CO NAM BĘDZIE POTRZEBNE?
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie 
  • Ser żółty 250g
  •  Przecier pomidorowy 140g
  •  2 łyżki oleju
  •  Oregano 
  • Sól, pieprz
  • Jajko
  • Papier do pieczenia


 Dodatki wedle uznania, u mnie:
  •  Papryka
  •  Kukurydza
  •  Pomidor
  •  Pieczarki
  •  Szynka




Najpierw przygotowujemy sos pomidorowy. Do małej miseczki dajemy przecier, olej, oregano, sól i pieprz i wszystko mieszamy, aż olej i przecier się połączą. Gdyby sos był za gęsty, można dolać trochę wody. 



Kiedy nasz sos jest już gotowy przygotowujemy dodatki, tzn. kroimy wszystkie warzywa i szynkę, ser ścieramy na tarce, a z kukurydzy odsączamy wodę. 


Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, a na to rozkładamy nasze ciasto francuskie 


W myślach dzielimy nasze ciasto na 3 równe części, a te zewnętrzne kroimy w ten sposób


Kiedy ciasto jest już nakrojone, kładziemy sos 


A dodatki kładziemy na tę środkową nieprzekrojoną część. Najpierw ser..


.. no i reszta dodatków w obojętnej kolejności.. 


.. i znów na sam koniec ser. 


Ostatnia część, to ,,zawijanie". Musimy przykryć wszystkie dodatki. Robimy to w ten sposób, że najpierw jeden pasek z jednej strony, a później drugi z drugiej. 


Tak wygląda w całości 


Na sam koniec smarujemy cały ,,warkocz" roztrzepanym jajkiem. Ja dla smaku posypałam jeszcze kminkiem. 


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego. Wkładamy całość do piekarnika na 15-20 minut.. Ciasto musi być złociste. Po upieczeniu powinno wyglądać tak:






Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...